Tack, Pontus by the Sea!

Jag minns dagen i februari 2002 då jag träffade Jan Stenbeck och gjorde upp om att jag skulle ta över verksamheten i Tullhus 2 på Skeppsbron och vi tillsammans bestämde namnet Pontus by the Sea.
Tre månader senare, en vacker dag i maj 2002, slog vi upp dörrarna för första gången, efter att på rekordkort tid genomfört en renovering av verandan.
Pontus by the Sea blev fort en av Stockholms finaste och mest välbesökta sommarkrogar, i en tid då det faktiskt inte fanns så många konkurrenter med stora uteserveringar i Stockholm – det händer mycket på 10 år.
Restaurangen hade fram tills dess haft en historia som restaurang och mikrobryggeri av färsköl.

Avsikten var från början att Pontus by the Sea skulle drivas maj-aug varje år, och vara ett komplement till dåvarande Pontus in the Green House.
Detta för att lokalen var väldigt eftersatt på insidan, och varken jag själv eller Jan Stenbeck, som var min hyresvärd då, tyckte det var värt pengarna eller slitet att renovera lokalen, utan vi bestämde oss för att det endast skulle vara en sommarkrog med festvåning.
När Jan sorgligt nog gick bort bara ett par månader efter premiären, revs det beslutet upp och plötsligt drev vi istället en året runt-verksamhet. Detta nya beslut kunde vi inte påverka och det var en enorm utmaning.

Nu skriver vi den 11 februari 2013 och jag kan meddela att vi idag har gjort klart försäljningen av Pontus by the Sea, som från dagens datum inte ägs och drivs av Pontus Group, utan fått en ny ägare.
Den nya ägaren tar över med omedelbar verkan och namnet Pontus by the Sea kommer inte finnas kvar som varumärke.
Från och med idag driver Pontus Group restaurang Pontus! på Norrlandsgatan, catering- och eventfirman Från Pontus och restaurang Pontus på Fyran (P4).
Försäljningen frigör naturligtvis energi för framtida projekt, men närmaste tiden skall fokus ligga på Pontus! på Brunnsgatan – och det är inte så bara, vi driver fem olika verksamheter i lokalerna idag.

10 år drygt har gått, och jag skall inte sticka under stol med att Pontus by the Sea har varit en mycket tuff skuta att styra över, inte minst med de säsongsvariationer som bjuds i huset, i kombination med  trassliga hyresförhållanden de första åren och lokaler med stor potential, men som sett bättre dagar.
Men vi har haft otroligt många nöjda och glada gäster, vi har haft fantastisk personal, vi har gjort många roliga saker.
Galna somrar, skaldjursveckor, grillkoncept, julbord, operakvällar med Divine, och inte minst Medium Rare, den brittiska, burleska showen som faktiskt även den var unik när vi tog den till Stockholm, och som nu har banat väg för flera likande koncept i Stockholm.
Vi har naturligtvis gjort många missar också, men jag väljer att bara minnas allt roligt vi gjort.

Som bolag har vi utvecklats enormt och lyckats vända tidigare verksamhetens eviga förluster till att göra Pontus by the Sea till en vinstmaskin av rang, och en av Stockholms mest lönsamma krogar. Bolaget har också utvecklat mig personligen som företagare. En verksamhet av denna karaktären tvingar en onekligen till nya sätt att se på saker.

Ett stort tack till alla gäster som besökt oss genom åren och peppat oss på alla sätt, och inte minst gjort vårt arbete så roligt. Tack!
Ett lika stort tack vill jag ge till all fantastisk personal, från nissar och kockar till ansvariga och chefer, som trots tuffa förhållanden har delat ambitionen att göra Pontus by the Sea till en bra krog!

Det finns också ett par extra varma tack som skall delas ut idag.

Jan Hugo Stenbeck (fortfarande en inspiration, mer än ett decennium efter sin bortgång)
Cristina Stenbeck
Sven Hagströmer
Peder Egnell
Anders Engström
Johan Stenman
Mina styrelser i bolaget
Och naturligtvis hela min familj, inklusive min fyrbente kompis Picasso, och framförallt Therése

Ni vet nog alla hur mycket jag uppskattar er och ert stöd under åren på flera olika sätt!

/ Pontus

BTS-Huvudentre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>